Zdraví

Kvašení zeleniny

Kvašenou zeleninou můžeme výrazně ovlivnit naše zdraví. Její léčivá síla se ukrývá nejen ve vitamínech a probatických bakteriích, které uchovává, ale také v minerálních látkách, enzymech a důležitých živinách, které posilují naši imunitu a jsou důležité pro naše zdraví. Domácí příprava kvašené zeleniny je velice jednoduchá, tak proč si ji nevyzkoušet sami?

Jak často ji jíst?
Ideální je jíst alespoň trošku kvašené zeleniny denně, nejlépe vždy po jídle, což doporučují lékaři. Sami si ale najděte cestu, kdy vám bude pojídání této lahůdky vyhovovat. Záleží, jak je kdo na ni zvyklý, ale také na tom, jestli jste zdraví či nemocní. Kvašená zelenina vám ale určitě nemůže nijak uškodit.
Kvašená zelenina vám zajistí přísun potřebných látek od zimy až do jara, kdy je čerstvá zelenina dovážená a tudíž drahá a často bez chuti, takže jsou zdroje dosti omezené.

Kvašená zelenina se dělí podle doby kvašení:
1.       Rychlokvašená – kvasí se jen několik hodin
2.       Krátkodobě kvašená – kvasí se 3-5 dnů
3.       Dlouhodobě kvašená – kvasí se asi týden

V čem kvasíme
Kvasit můžete buďto ve speciálních keramických, plastových nebo kamenných kvašácích, nebo jen v klasických zavařovacích sklenicích či umělohmotných miskách, kde zeleninu zatížíte talířkem a kamenem.

Jak kvasíme
Zelí nakrájejte na nudličky, přidejte do něj nastrouhanou zeleninu podle vlastního výběru (mrkev, křen, řepu, květák, celer…), trochu osolte a rukama promíchejte a promačkávejte, až se začne uvolňovat šťáva. Pak vše napěchujte do připravené nádoby a při pokojové teplotě nechte kvasit 3-5 dní. Poté zeleninu přendejte do sklenic, uzavřete a uchovávejte v lednici.

Léčivé účinky kvašené zeleniny:
·         podporuje tvorbu krve a hormonů
·         bojuje proti únavě
·         zlepšuje obranyschopnost organismu
·         zvyšuje odolnost proti stresu
·         aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím
·         posiluje organismus proti infekcím
·         snižuje krevní tlak
·         aktivuje funkci střev a pomáhá proti zácpě
·         vylučuje toxické látky
·         podporuje látkovou výměnu
·         má odvodňující účinek
·         urychluje proces hojení a zacelování postižených sliznic